Mitkä ihmeen aluevaalit?

23/12/2021

Anna äänesi ja vaikuta Vantaalla!

Rösta och påverka i Vanda!

Vote to make an impact in Vantaa!

Tammikuussa järjestetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Tähän asti kuntien vastuulla on monien muiden tehtävien ohella ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Vuoden 2023 alusta näistä palveluista vastaavat hyvinvointialueet; vantaalaisten osalta uusi Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Hyvinvointialueella ylintä päätösvaltaa käyttää tammikuun vaaleissa valittava aluevaltuusto.

Kesällä 2021 kuntavaaleissa enää vajaa puolet vantaalaisista äänesti. Nyt toivomme korkeampaa äänestysprosenttia, ja olisi hienoa, jos voisimme yhdessä innostaa vantaalaisia äänestämään jakamalla kuntalaisille tietoa aluevaaleista. Äänestäminen on suora tapa vaikuttaa uuteen hyvinvointialueeseen ja sitä kautta näihin kaikille tärkeisiin ja läheisiin palveluihin.


Oikeusministeriö on tuottanut materiaalia selkosuomella ja monikielisesti aiheesta. Klikkaa matskuihin alta, jos haluat lukea lisää tai jakaa tietoa eteenpäin asiakkaillesi:

Tietoa vaaleista selkokielellä.

Tietoa vaaleista monikielisesti.


Missä lääkäri päivystää? Miten tavoitan sosiaaliohjaajan? Missä on neuvola? YLE:n juttu kertoo, miten pääset vaikuttamaan uuteen hyvinvointialueeseen. Lue 13 kysymystä ja vastausta, niin pääset kärryille tammikuun vaaleista.

Lue YLE:n monikielisesti tuottama juttu tästä linkistä!