Muita materiaaleja

Ymmärrä Suomea -videosarja tutustuttaa Suomeen kattavasti

Sarja on nyt katsottavissa 14 eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, arabia, venäjä, somali, dari, kurmandzi, sorani, viro, ranska, tigrinja, thai ja kiina.

Videoiden avulla monet arjessa näkyvät asiat saavat selityksen: videosarja vastaa mm. kysymyksiin, miten suomalainen yhteiskunta toimii, mitä ihmisoikeudet ja demokratia tarkoittavat? Millainen on naisen asema Suomessa, miksi lapsia hoidetaan päiväkodeissa? Miksi veroja maksetaan, miten yhteiskunnallisiin asioihin voi vaikuttaa?

Videoista hyötyvät kaikki maahanmuuttajat, mutta erityisesti luku- ja kirjoitustaidottomat henkilöt, joiden on vaikea saada vastaavaa tietoa muualta. Videosarjan on tuottanut Uudenmaan ELY-keskuksen valtakunnallinen Kotona Suomessa ESR-hanke.

Klikkaa tästä ja katso videot Kotona Suomessa -hankkeen YouTube-kanavalta!Tienoo.fi -sivusto tarjoaa tukea kotoutumisen alussa

Yhteiset Lapsemme ry:n hankkeessa on kehitetty kotoutumista tukeva Tienoo.fi-mobiilisivusto. Sivusto on suunnattu hiljattain Suomeen tai uuteen kuntaan muuttaneille henkilöille, mutta myös maahanmuuttajien kanssa työskentelevät voivat hyödyntää sitä työnsä tukena.

Monikielinen Tienoo.fi auttaa maahan muuttaneita arjen asioissa. Käyttäjä saa sivuston kautta tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, toimintatavoista, palveluista sekä siitä, miten hyödyntää sovelluksia ja sivustoja liikkumisessa, asioinnissa ja uuden kielen opiskelussa. Sivustolta löytyvät esimerkiksi lähin kirjasto tai virasto, yhteystietoja erilaisiin harrastuksiin, neuvontapalveluita, suomen kielen pelejä sekä ohjevideoita arkeen ja digitaitoihin.

Tienoo.fi-sivuston sisältö perustuu Yhteiset Lapsemme ry:n Kohdataan kotona -hankkeen (STEA 2018-2020) perhekotoutumistyöskentelyn aikana tehtyihin havaintoihin tiedonsaannin haasteista. Materiaalit on usein ripoteltu moneen eri paikkaan ja tieto on usein vain kirjallisessa muodossa. Tienoo.fi kokoaa sekä videot, kartat ja ohjeet, että muut kotoutumista edistävät materiaalit ja palvelut yhteen paikkaan helposti saavutettavassa muodossa. Sivusto perustuu pääosin kuviin, ääniin ja videoihin, minkä ansiosta myös luku- ja kirjoitustaidottomat henkilöt voivat käyttää sivustoa. Tienoo.fi:n sisältöä on kehitetty ja koottu hankkeen asiakastyön ja käyttäjähaastatteluiden perusteella. Sivustoa kehitetään ja päivitetään jatkuvasti.

Tienoo.fi-sivustoa voi käyttää tällä hetkellä kuudella eri kielellä: suomeksi, englanniksi, arabiaksi, (Kongon) swahiliksi, espanjaksi ja ranskaksi. Sivustolle lisätään kevään kuluessa myös darin ja somalin kieliversiot. Tienoon paikallisia versioita on kehitetty yhdessä kuntien kanssa: esimerkiksi Tienoon Vantaa-versiosta löytyy paikallista tietoa Vantaalla asuville käyttäjille. Tienoon Suomi-versio taas on tarkoitettu kaikkialla Suomessa asuville käyttäjille.

Klikkaa tästä ja kokeile Tienoo.fi -sivustoa!InfoFinland -palvelusta löydät monikielistä tietoa Suomesta ja Vantaalta

InfoFinlandista käyttäjä löytää luotettavaa, omakielistä tietoa Suomeen muuttamisesta, oleskeluluvista, työstä, opiskelusta, asumisesta, koulutuksesta, terveydestä, perheestä, vapaa-ajasta ja monesta eri aiheesta. Sisällöt on tuotettu yhteistyössä kuntien, valtion ja muiden tahojen kanssa. Sisältöjä ylläpidetään ja kehitetään jatkuvasti.

InfoFinlandissa on myös tietoa Vantaan kaupungin palveluista 12 kielellä. Missä on lähin verotoimisto tai hammashoitola? Miten haet lapsellesi päivähoitopaikkaa tai missä voit opiskella suomen kieltä? Vantaan sivuille on koottu hyödyllisiä käytännön ohjeita, yhteystietoja ja linkkejä lisätietoon.

Kerro siis asiakkaillesi InfoFinlandista ja pidä palvelun esitteitä näkyvillä. Jos palvelet asiakastasi sähköisesti, voit esimerkiksi katsoa sivua suomeksi ja lähettää venäjänkielisen osoitteen InfoFinlandin sivulle, jossa hän voi lukea tarkemmin omalla kielellään.

InfoFinland on 12 kielinen verkkopalvelu Suomeen muuttaneille, muuttoa suunnitteleville ja maahanmuuttajia työssään palveleville viranomaisille. Palvelun kielet ovat: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ranska, somali, espanja, turkki, kiina, persia ja arabia. Kieliversiot ovat keskenään identtisiä.

Klikkaa tästä itsesi InfoFinland:in nettisivuille!